Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Γέφυρα Τσακώνας : Ο Δρόμος προς τα Κύθηρα (εφόσον επιλεγεί το λιμάνι της Καλαμάτας) περνάει πάνω από μια από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες στον κόσμο



Ο Δρόμος προς τα Κύθηρα (εφόσον επιλεγεί το λιμάνι της Καλαμάτας) περνάει πάνω από μια από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες στον κόσμο. Πρόκειται για τη Γέφυρα της Τσακώνας.

Είναι μια τοξωτή γέφυρα μήκους 300 μέτρων για την γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης του 2003, ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας, τόσο ως προς την θεμελίωση, όσο και ως προς την ανωδομή, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από Έλληνες μηχανικούς και τεχνίτες.

Η γέφυρα Τσακώνας έχει μέγιστο ελεύθερο άνοιγμα 300 μ., είναι η δεύτερη στην Ελλάδα μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξοτών γεφυρών παγκοσμίως.

Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Το άνοιγμα των 300 μ. γεφυρώνεται εν μέρει (40μ.) με προεντεταμένο φορέα και το υπόλοιπο του ανοίγματος (260 μ.) καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα από τα οποία αναρτάται το σύμμεικτο της κατάστρωμα της γέφυρας. 

Η Γέφυρα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2008, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2014, ενώ θα κοστίσει 19.000.000 €

Βρίσκεται πάνω στον άξονα Τρίπολης - Καλαμάτας που αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης που υλοποιεί η εταιρεία ΜΩΡΕΑΣ. Είναι το μοναδικό τμήμα του έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί. Η κυκλοφορία τώρα γίνεται από παρακαμπτήριο δεξιά της γέφυρας. 

Εναλλακτική και πιθανότερη διαδρομή προς τα Κύθηρα, θα είναι ο  νέος αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο – Σπάρτη», μήκους 47χλμ. όπου το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου αγγίζει το 90%. Διανύσαμε το δρόμο από το Λεύκτρο μέχρι τη Σπάρτη, ανάμεσα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, που περνάει παράλληλα από την αρχαία, κλασσική οδό, την οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας, οι Σπαρτιάτες. Κατά τις κατασκευαστικές εργασίες έχουν εντοπιστεί πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο δρόμος  μικραίνει την απόσταση μεταξύ Αθήνας, Τρίπολης, Καλαμάτας και Σπάρτης. 


Η Γέφυρα υπό κατασκευή πάνω στον γκρεμό. Δεξιά φαίνεται ο προσωρινός παρακαμπτήριος.



Η Γέφυρα υπό κατασκευή πάνω στον γκρεμό, από άλλη λήψη


Κατασκευή μεταλλικών τόξων, λήψη από κοντά.



Μια μακέτα της Γέφυρας, όπως θα είναι σε λίγους μήνες. Δεξιά φαίνεται ο σημερινός παρακαμπτήριος

















Φωτό : Από τον κατασκευαστή του έργου