Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Περιφέρεια Αττικής : Αποφάσεις της 3ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Πρώτο θέμα που συζητήθηκε κατά την 3η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ήταν η τροποποίηση της αριθμ.455/2014 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που αφορά «Συγκρότηση Επιτροπής Καταλληλότητας – Παραλαβής – Παράδοσης μισθωμένων κτιρίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (άρθρ. 13 του Π.Δ. 242/96)».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Προγραμματικού Σχεδιασμού κ. Τασούλη – Γεωργιάδου, εκτός της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», που ψήφισε λευκό.
Έτσι, η σύνθεση της επιτροπής διαμορφώνεται ως εξής:
A. Επιτροπή Καταλληλότητας – Παραλαβής – Παράδοσης μισθωμένων κτιρίων αρμοδιότητας Αττικής για τις Περιφερειακές Ενότητες πρώην Νομαρχίας Αθηνών (Βόρειος – Κεντρικός – Νότιος – Δυτικός Τομέας):
Τη θέση της Αιμιλίας Τζίβα, αναπληρωματικού μέλους, καταλαμβάνει ο Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης (αναπλ. μέλος).
Β. Επιτροπή Καταλληλότητας – Παραλαβής – Παράδοσης μισθωμένων κτιρίων για Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς  και Νήσων:
Τη θέση του Βασιλείου Κορομάντζου, αναπληρωματικού μέλους, καταλαμβάνει ο Δημήτρης Μαραβέλιας (αναπλ. μέλος).
Γ. Επιτροπή Καταλληλότητας – Παραλαβής – Παράδοσης μισθωμένων κτιρίων για Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:
Τη θέση της Αιμιλίας Τζίβα, τακτικού μέλους, καταλαμβάνει η Παναγιώτα Παππά (τακτικό μέλος).
Τη θέση της Παναγιώτας Παππά, αναπληρωματικού μέλους, καταλαμβάνει ο Ταξιάρχης Φαρμάκης (αναπλ. μέλος).
Δ. Επιτροπή Καταλληλότητας – Παραλαβής – Παράδοσης μισθωμένων κτιρίων για Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
Τη θέση της Ιωάννας Στεργίου, τακτικού μέλους, καταλαμβάνει ο Στυλιανός Κοροβέσης (τακτικό μέλος).
Τη θέση του Στυλιανού Κοροβέση, αναπληρωματικού μέλους, καταλαμβάνει η Αικατερίνη Θεοχάρη (αναπλ. μέλος).
Τη θέση του Χριστόφορου Δανάκου, αναπληρωματικού μέλους, καταλαμβάνει η Αικατερίνη Αδαμοπούλου (αναπλ. μέλος).
Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθμ.455/16-12-2014 απόφαση.
Στη συνέχεια, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Αναγνωστόπουλος εισηγήθηκε για το θέμα της έγκρισης συμμετοχής και υποβολής πρότασης της Περιφέρειας Αττικής στο Πρόγραμμα: GR02 - Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων: «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την  ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, περιόδου 2009-2014 (ΧΜ ΕΟΧ 2009 - 2014) και ορισμός νομίμου εκπροσώπου.
Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Αττικής, και Εταίροι οι εξής:
1. Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)
2. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά
3. Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Γεωργία και το Περιβάλλον (BIOFORSK), Όσλο, Νορβηγία
Στόχος του μέτρου είναι η ανάδειξη των περιοχών αυτών μέσω της οριοθέτησής τους και της εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών διαχείρισης των υγροβιότοπων. Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει ερευνητικές μελέτες για 4 υδατικά συστήματα και 50 υγροτόπους της Αττικής: ρέμα Πικροδάφνης και η εκβολή του, το έλος Βουρκάρι Μεγάρων, η λίμνη Κουμουνδούρου και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής θεωρείται κρίσιμη και ουσιαστική για την επιτυχή υλοποίηση και μεγιστοποίηση των ωφελειών της πρότασης. Η συμμετοχή της Περιφέρειας άπτεται τόσο στον συντονισμό, στην παρακολούθηση, καθώς και στην επιστημονική επιστασία και καθοδήγηση σε όλες τις δράσεις του προτεινόμενου έργου, όσο και μέσω δράσεων ενημέρωσης του κοινού, καθώς και εισηγήσεων λήψης μέτρων για εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας, για την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και δομημένου περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και ιδιαίτερα των ευαίσθητων περιοχών (βιότοπων κ.λπ.), καθώς και για την προστασία αυτών από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η εισήγηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση την καταψήφισε και η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ» κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, ψήφισε λευκό.
Στη συνέχεια κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα νέα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σε Κοινές Επιτροπές Παρακολούθησης Προγραμματικών Συμβάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Οι νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που ορίστηκαν στην Κοινή Επιτροπή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ύδρας για την υλοποίηση του έργου «Κατεπείγουσα αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων δικτύου ύδρευσης μεταξύ των δεξαμενών καλών πηγαδιών και Αγ. Κωνσταντίνου της Νήσου Ύδρας», είναι ο Απόστολος Γούλας ως τακτικό μέλος και η Παρασκευή Τουτουντζή ως αναπληρωματικό και στις Κοινές Επιτροπές των Προγραμματικών Συμβάσεων με το Δήμο Τροιζηνίας για την υλοποίηση Έργων Υποδομών, είναι η ο Γούλας Απόστολος τακτικό μέλος και ο Καστανιάς Νικόλαος ως αναπληρωματικό. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» και η «Ελληνική Αυγή για την Αττική».
Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο και την τροποποίηση της αριθμ. 348/2014 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής που αφορά τον «Ορισμό εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής στις γνωμοδοτικές επιτροπές Λιμεναρχείων χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής για το υπόλοιπό τους έτους 2014 και για το έτος 2015». Ως νέοι εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Νερούτσου Μαρία ως τακτικό μέλος και η Μεθυμάκη Άννα ως αναπληρωματικό. «Κατά» ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», ενώ «λευκό» ψήφισε η «Ελληνική Αυγή για την Αττική».

Πηγή : Περιφέρεια Αττικής