Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Επιστρέφουν στη δουλειά 3.475 υπάλληλοι

Επιστρέφουν στη δουλειά 3.475 υπάλληλοι
Συνολικά 3.475 υπάλληλοι που απολύθηκαν λόγω της λήξης του καθεστώτος διαθεσιμότητας, στο οποίο είχαν υπαχθεί, θα επαναπροσληφθούν τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του αν. υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου.












Τα στοιχεία των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να επαναπροσληφθούν, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου και του υπουργού Ν. Βούτση, αφορούν την ενημέρωση που είχε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η λίστα που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» αφορά 43 δημοτικούς αστυνομικούς, 75 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 50 καθαρίστριες, 507 σχολικούς φύλακες, 165 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, 23 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, 163 εργαζόμενοι από διάφορες υπηρεσίες και 2.449 γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δώσει οδηγία στις υπηρεσίες του υπουργείου να του παραδώσουν στοιχεία για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι περίπου 13.000 υπάλληλοι που έχουν απομακρυνθεί από τη δημόσια διοίκηση, στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13.000 που απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες οι 4.000 περίπου αφορούν απολυμένους για πειθαρχικούς λόγους ή λόγω δικαστικών αποφάσεων (οι συμβασιούχοι που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και τελικώς αποφάνθηκαν αρνητικά τα δικαστήρια για την συνέχιση της εργασίας τους).
Από τους υπόλοιπους 9.000 εργαζομένους οι 3.500 περιλαμβάνονται στις πρώτες λίστες που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ για τους 2.650 απολυμένους της ΕΡΤ θα αποφανθεί το αρμόδιο υπουργείο.
Υπολείπονται περίπου 2.000 υπάλληλοι που εμφανίζονται ότι έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο, για τους οποίους θα δοθεί αναλυτική κατάσταση στον νέο υπουργό. Σημειώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός απολυμένων έχουν απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και εργάζονται στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές, ενώ παραμένουν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, για τους οποίους ο κ. Κατρούγκαλος έχει προαναγγείλει ότι θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 600 καθαριστριών που εργάζονταν στο υπουργείο Οικονομικών και είχαν απολυθεί με την κατάργηση της ειδικότητάς τους, στη λίστα που πήρε στα χέρια του ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζονται να έχουν απολυθεί λόγω διαθεσιμότητας μόνο 50 εργαζόμενες.
Από την πλευρά του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να διαμορφώσει το πλαίσιο των βασικών παρεμβάσεων στις οποίες θα επικεντρώσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε χθες με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κρατικό μηχανισμό. Στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης συνάντησης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της ΑΔΕΔΥ τέθηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που στοχεύει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, καθώς και οι αλλαγές που θα γίνουν στο πειθαρχικό δίκαιο και στην ιεραρχία της διοικητικής πυραμίδας.
Στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μειωθούν οι σύμβουλοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες των υπουργών και παράλληλα να αξιοποιηθούν έμπειρα και ικανά στελέχη της δημόσιας διοίκησης σε θέσεις-κλειδιά του δημόσιου τομέα.

Πηγή: to ethnos.gr