Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή υπέρ Ελλάδας από 300 διανοούμενους «Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη», διακηρύσσουν 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου στην επιστολή που συνυπογράφουν και η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Mediapart, του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της «Μοντ» Εντι Πλενέλ.






Καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους». Υποστηρίζουν, δε, πως «δικαίως η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια διαγραφή χρέους, διότι δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί».

Οι υπογράφοντες της επιστολής, υπέρτιτλος της οποίας είναι «Και ζήτω η Ελλάδα!», είναι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων οι Τζέιμις Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ και Ντομινίκ Μεντά.

Ως «ένα απόλυτο φιάσκο» χαρακτηρίζονται οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως τώρα και επομένως, γράφουν οι διανοούμενοι, «δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι απαιτείται ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός».

Συνεχίζοντας την «επίθεσή τους» στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, οι 300 γράφουν ότι αυτές «δεν προσέφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα αποδείχθηκαν επιζήμιες και καταστροφικές για την ελληνική κοινωνία».

Προτάσεις
Συνεχίζοντας, προτείνουν μέτρα, παρόμοια με εκείνα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από έναν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και μέτρων για την καλυτέρευση βασικών υπηρεσιών όπως αυτών της υγείας και της παιδείας», γράφουν.

Στη συνέχεια αναφέρονται στην πάταξη της διαφθοράς και σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. «Στο μεταξύ, η χώρα έχει ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα», τονίζεται.

«Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις να δοθούν στην Ελλάδα αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια και να διασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση», υπογραμμίζουν.

Στο μεταξύ, στη Φινλανδία το αντι-μνημονιακό, ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ασκώντας κριτική για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας από το 2010. Ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ για τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ελλάδα και για το αν είναι προετοιμασμένη για μία διάσπαση της ζώνης του ευρώ. Η κυβέρνηση πάντως... επέζησε της πρότασης μομφής με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά.

Πηγή: toethnos.gr